Gezien de acute aard van vele diverse letsels, is een accurate manuele aanpak in de eerste plaats vereist. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende therapeutische modaliteiten.
- Mobilisatie
- Manipulatie
- Myofasciale therapie
- Fricties
- Stretching
- …
Orthopedie
Na een orthopedische ingreep volgt er in vele gevallen een periode van revalidatie. Tijdens deze periode is de rol als kinesitherapeut van uitermate belang. Vaak voorkomende ingrepen:
- Meniscusletsels
- Heup- en knieprotheses
- Kruisbandletsels
- Luxaties
- Rotatorcuffscheuren
- Breuken
- Polytraumata
- …
Sportkine
Het uiteindelijke doel van een sportkinesitherapeut is om samen met de atleet en eventueel zijn/haar trainer zo snel mogelijk terug de training te hervatten en in competitie te treden. Hiervoor zal er zowel binnen als buiten de praktijk gewerkt worden op een zo sportspecifiek mogelijke manier. Hierin kaderen:
- Aquarevalidatie
- On field revalidatie
- Taping (klassieke taping, kinesiotape, sporttape, dynamic tape)
- Sportspecifieke oefentherapie
Pediatrie
Binnen de pediatrische kinderkinesitherapie wordt gestreefd naar het zo optimaal mogelijk motorisch ontwikkelen van het kind. Theoretische en praktische kennis worden gebundeld tot een individueel behandelplan waarin het kind centraal staat in zijn volledige context.
- Algemene kinderrevalidatie
Functionele revalidatie na ongeval, ingreep of bij aangeboren aandoening. - Ontwikkelingsgerichte stimulatie
Behandelen van baby’s en kinderen die een vertraagde of variante ontwikkeling doormaken, voorkeurshouding of afgeplat hoofdje. - Psychomotorische therapie
Begeleiding en verbeteren van grof- en fijn motorische vaardigheden bij kinderen met moeilijkheden in dagelijkse activiteiten. - Schrijfmotorische therapie
Opsporen en behandelen van visuomotorische aspecten die voor moeilijkheden zorgen bij het schrijven. - Ademhalingskinesitherapie
Behandeling door ademhalingsmodulatie bij baby’s en kinderen met acute en chronische longaandoeningen.
Pre- postnatale kinesitherapie
De zwangerschap, bevalling en het postnataal herstel gaan gepaard met lichamelijke veranderingen, welke een invloed hebben op verschillende activiteiten in het dagelijks leven.
Prenatale kinesitherapie spitst zich toe op:
- Bewustwording van het lichaam en de veranderingen tijdens de zwangerschap.
- Aandacht voor preventie/verlichting/behandeling van eventuele zwangerschapsklachten.
- Voorbereiding van de bevalling: aanleren van mogelijke perstechnieken en –houdingen om de baby uit te drijven en tegelijk het bekken, de bekkenbodem en baby te beschermen tijdens de bevalling.
Postnatale kinesitherapie start vanaf 4-6 weken na de bevalling:
-
- Bewustwording, beheersing en optrainen van bekkenbodemspieren om mogelijke inspanningsincontinentie te beperken of vermijden.
- Core stability (bewustwording-coördinatie-stabilisatie) met functionele integratie in dagelijkse activiteiten.
- Advies sport